Dobbs v. Jackson

Danas se u SAD-u održava nacionalni Hod za život kojim se obilježava dan kad je 1973. godine američki Vrhovni sud donio odluku u slučaju Roe v. Wade kojom je na federalnoj razini legalizirao pobačaj do 24. tjedna trudnoće te je time onemogućio pojedinim saveznim državama da na svom području drugačije reguliraju pitanje pobačaja, odnosno zaštite djecu u ranijim fazama trudnoće. Tijekom gotovo 50 godina primjene presedana stvorenog spomenutom presudom u SAD-u je u majčinoj utrobi ubijeno preko 62 milijuna djece.

2018. godine u državi Mississippi donesen je zakon Gestational Age Act kojim se brani pobačaj nakon 15. tjedna trudnoće u većini situacija. Na inicijativu jedine klinike za pobačaje u toj saveznoj državi, Jackson Women’s Health Organization, sud je ukinuo taj zakon kao neustavan jer je suprotan pravilu iz presude Roe v. Wade. Žalbeni sud odlučio je na jednak način. O ustavnosti tog zakona odlučivat će i američki Vrhovni sud koji ima ovlast promijeniti pravilo stvoreno presudom Roe v. Wade što niži sudovi nisu smjeli učiniti.

Ako Vrhovni sud odstupi od mišljenja koje je zauzeo u presudi Roe v. Wade, osim što će u Mississippiju moći biti na snazi zakon kojim se štiti život od 15. tjedna trudnoće, i druge savezne države moći će donijeti slične zakone kojima će štititi život u ranijim fazama razvoja. Odluka se očekuje na ljeto ove godine.

S obzirom na veliki kulturološki utjecaj SAD-a u cijelom svijetu, odluka o većoj mogućnosti zaštite života u pojedinim državama SAD-a, osim spašavanja djece i obitelji, mogla bi utjecati na širenje pozitivnog stava prema životu u ostatku svijeta.

Izvori:

  1. https://www.liveaction.org/news/watch-supreme-court-case-overturn-roe/
  2. https://www.studentsforlifeaction.org/dobbs/

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *