Nisam imala osjećaj da sam nešto propustila

Moja priča počinje 2004. godine. Na maturalnoj večeri sam saznala da sam trudna sa svojim prvim djetetom – Gabrijelom. Prva osoba kojoj sam rekla je moj tadašnji dečko, sadašnji muž. On je odmah rekao da mi to možemo i da će me u svemu podržati. Drugi dan su saznali roditelji, najprije njegovi, onda i moji. Vjenčali smo se šest mjeseci nakon što sam otkrila trudnoću. Muž je imao tad 21 godinu i bio je zaposlen u građevini. To nam je olakšalo. Jedno vrijeme smo se bavili poljoprivredom zbog recesije i to nam je bilo najteže razdoblje.

Nisam znala koja su moja prava kao student roditelj, nisam znala da mogu upisati pauziranje godine, nego sam odlučila krenuti s predavanjima pa koliko stignem… Prvu godinu sam pala, nisam stizala sve. Muž i ja smo i prije vjenčanja znali da želimo imati troje djece. Htjeli smo pričekati nakon što završim fakultet, ali na trećoj godini sam opet saznala da sam trudna i rodila sam drugog sina. Tad sam pauzirala godinu pa mi se produžilo. Na četvrtoj sam ostala trudna s trećim sinom.

Mislim da je teško imati obitelj za vrijeme studija, ali smo mi sretni jer smo se uvijek mogli osloniti na svoju obitelj. Kombinirala sam predavanja i vježbe tako da bih nekim danima bila po cijeli dan na fakultetu. Kolege i profesori su mi izlazili u susret. Tako sam imala jedan ili dva slobodna dana za obitelj. Uglavnom sam učila na predavanjima i dan prije jer nisam stizala. Na preddiplomskom sam išla na inženjerski smjer matematike, a na diplomskom sam odlučila ostvariti svoju želju i postati profesorica matematike i informatike. Kad sam diplomirala, odmah sam dobila posao. U petak sam diplomirala i već sljedeći dan su mi javili iz obližnje škole da trebaju zamjenu. Ostala sam u toj školi godinu dana i nakon toga sam se odmah zaposlila na neodređeno u školi u kojoj sad radim. Bilo je zahtjevno imati obitelj dok sam studirala, ali mislim da je prednost mladih roditelja što imaju entuzijazam i strpljenje. Nisam imala osjećaj da sam nešto propustila. Većina mojih prijatelja sad ima djecu kad su moja samostalna, a ja zajedno s mužem putujem i otkrivam svoje interese i hobije.

U Zagrebu, 14.7.2019.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *