Foetal Pain Relief Bill

U svibnju prošle godine u Irskoj je predložen zakon Foetal Pain Relief Bill kojim bi se obvezivalo zdravstvene djelatnike da daju analgeziju fetusima prilikom pobačaja u kasnoj trudnoći. To je u skladu s novim saznanjima koja upućuju da bi fetusi mogli osjećati bol i prije 20 tjedana trudnoće. Također je u skladu s praksom da se tijekom fetalnih operacija (npr. operacija spine bifide) fetusima ove dobi daje analgezija. Kasni pobačaj izvodi se od 2019. godine izazivanjem srčanog infarkta, a od 2021. postupkom D&E koji uključuje komadanje tijela fetusa. U prosincu je prijedlog zakona odbijen.

Do 1987. godine vjerovalo se da dojenčad i mala djeca ne osjećaju bol zbog nedovoljno razvijenog mozga te da su trzaji i plač samo refleksi. Iz tog razloga djeci mlađoj od 15 mjeseci su prilikom operacija davani samo miorelaksansi koji su ih paralizirali dok su djeca u potpunosti osjećala bol. Danas se ista okrutnost dopušta nad još mlađom djecom.

Odbijanje prijedloga zakona je utemeljeno u ideologiji. Pomisao da se radi o djetetu koje trpi izaziva negativan stav prema pobačaju, stoga je ova stvarnost zanemarena u korist ideologije pobačaja. Blokiranje osjeta boli ne opravdava pobačaj, ali dopuštanje da nevino i bespomoćno dijete osjeća neopisivu bol dok mu se namjerno skončava život pridodaje okrutnosti i ravnodušnosti prema najmanjima i najugroženijima među nama.

Izvori:

    1. https://prolifecampaign.ie/wp-content/uploads/2021/11/PLC-End-the-Silence-A5.pdf?fbclid=IwAR1GjJ_-y1TlgSIcR6Uv9scbS2DMAM5ERs0lAy96cOHWhTpt99Qobyv_IZk
    2. https://data.oireachtas.ie/ie/oireachtas/bill/2021/73/eng/initiated/88819-health-regulation-of-termination-of-pregnancy-foetal-pain-relief-bill-2021.pdf
    3. https://www.liveaction.org/news/ireland-fetal-pain-abortion/
    4. https://www.liveaction.org/news/viral-tiktok-video-babies-feel-pain/

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *