Uvijek će biti netko tko neće shvatiti

Ja sam Sara, imam 24 godine i studiram turizam na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Bila sam 2. godina faksa kada sam saznala da sam trudna. Malo je reći da je to tada bio šok i, iskreno, i moj sadašnji muž i ja smo se zabrinuli što i kako dalje. On je studirao i radio, a ja sam studirala. U glavi su nam se vrtila pitanja hoćemo li to moći i kako ćemo sve uskladiti.

Kada smo rekli obitelji i prijateljima, vidjelo se da je i njih šokirala vijest, ali kad su se dojmovi slegli, dobili smo podršku od svih. Većina profesora na fakultetu bila je fer i korektna. Izašli su u susret koliko god su mogli. Od strane kolega s faksa mogla se vidjeti kao neka osuda, ali nismo to previše doživljavali. Prvo dijete sam rodila u 6. mjesecu pa sam do početka faksa imala 4 mjeseca da se oporavim, uhodam i organiziram. Moji i muževi roditelji uskakali su i pomogli oko čuvanja kako bi se mogla posvetiti učenju.

Otkako sam osnovala vlastitu obitelj, dosta toga se promijenilo. Promijenili su se prioriteti u životu. Prije su glavne brige bile neki ispiti i izlasci, a onda kada je došla beba, kreneš razmišljati što i kako napraviti samo da njoj bude dobro, sada i u budućnosti. Želiš joj pružiti najviše što možeš. Paziš na svaki njen pokret i čuvaš ju k’o oko u glavi.

Što se tiče nas roditelja studenata, najveći problem je uskladiti sve obveze s roditeljskim brigama. Nisu svi profesori razumni po tom pitanju i ne zanima ih ako ne stigneš pratiti sva predavanja koja bi oni htjeli ili riješiti sve zadatke na vrijeme. Ne shvaćaju da i kad imamo sat-dva “slobodnog vremena”, nemamo uvijek snage baš tada riješiti sve studentske obveze. Ali ne smijemo odustati. Uvijek će biti netko tko neće shvatiti. Ako odustanemo na prvoj prepreci, nećemo postići ništa niti promijeniti njihove stavove prema nama. Trebamo se više i jače truditi od ostalih i dokazati svima da možemo. I mi ćemo dočekati našu diplomu i tada ćemo imati nasmijanu i ponosnu kćer ili sina uz sebe i znat ćemo da su sve neprospavane noći vrijedile.

13.12. 2021.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *