Zakonitost pobačaja negira njegovu tragičnost

Joel Luna je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva svog nerođenog djeteta i 36 godina zbog fizičkog napada na svoju suprugu. Nakon što je saznao za trudnoću, gušio je ženu dok se nije onesvijestila te joj koljenima pritiskao donji dio abdomena. U bolnici je ustanovljeno da je žena bila trudna oko 5 tjedana i da je izgubila dijete. Prema teksaškom zakonu, ako se dijete ubije protivno majčinim željama, slučaj će biti tretiran kao da se radi o rođenom djetetu. Zbog toga je kazna tako visoka, iako se ne radi o „pravom čovjeku“, kako mnogi vjeruju.

Liberalna država kao što je New York ima drugačiji pristup. Kad su žena i njezino petomjesečno nerođeno dijete ubijeni ubodima noža, počinitelj, otac djeteta, osuđen je samo za ubojstvo majke. Kad je drugi počinitelj ubio par i sedmomjesečno nerođeno dijete te ugrozio njihovo rođeno malo dijete, nije osuđen za ubojstvo nerođenog djeteta. U trećem slučaju počinitelj je ubio sjekirom ženu trudnu tri mjeseca te je primio lakšu kaznu zbog dodatne liberalizacije zakona koja je slučaju prethodila.

U još jednoj liberalnoj saveznoj državi Vermont vozač automobila je uzrokovao nesreću te ozlijedio ženu trudnu 6 mjeseci s blizancima pri čemu su djeca izgubila život. Zato što prema zakonu nitko nije smrtno stradao, vozač je dobio samo 13 mjeseci zatvora.

Ako zakon ne priznaje da u pobačaju netko umire, ne može ni kazniti počinitelja kada je smrt nerođenog djeteta izazvana od strane majke, liječnika i farmaceuta, ali i ni od koga drugoga. Legalizacija pobačaja niječe značenje, dostojanstvo i postojanje ljudskog života koji se okončava. Također, ne priznaje fizičku, a pogotovo psihičku traumu koju prisila na pobačaj ili izazivanje pobačaja protivno volji ostavlja na majku. Iako se u ovim slučajevima radi o kriminalcima, mnogi roditelji, muževi i prijatelji će svojim ponašanjem, uvjeravanjem ili prijetnjama prisiliti ženu na pobačaj. Zato što se pozivaju na zakonitost postupka, nema potrebe propitivati dostojanstvo života djeteta, majčinsku povezanost i protektivnost te osjećaj dubokog gubitka i tragedije koji ostaje nakon pobačaja.

Izvor:

https://www.liveaction.org/news/man-sentenced-life-prison-killing-preborn-child/?fbclid=IwAR2fUISJERC6MIMMQuSZsPWAKDak7UnE-bIazxDNxVrisLydW3K3uY7qckc

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *