Texas Heartbeat Act

Početkom rujna u američkoj državi Texas na snagu je stupio novi zakon Texas Heartbeat Act koji obvezuje liječnike i medicinsko osoblje na pokušaj utvrđivanja otkucaja srca embrija prije pobačaja te zabranjuje njegovo usmrćivanje u slučaju kucanja srca. Zakon također omogućuje svih građanima tužiti osobe koje su izvele ili na bilo koji način sudjelovale u pobačaju, osim majku. U slučaju trudnoće uslijed kriminalnog djela počinitelju je zabranjeno tužiti bilo koga. Kucanje srca se pojavljuje oko tri tjedna nakon začeća, žene uglavnom otkriju trudnoću kad srce embrija kuca. Tako je ovim zakonom spriječena većina pobačaja. Na ovaj način će biti spašeni deseci tisuća djece te će roditelji izbjeći jednu od najvećih tragedija – smrt vlastitog djeteta. Nakon donošenja zakona pojavilo se više problematičnih izjava i situacija. Jedna od tih je da su zagovornici pobačaja počeli promovirati ilegalni medikamentozni pobačaj bez konzultacije s ginekologom tvrdeći da je dovoljno siguran da ga žena sama doma izvede. Također, u klinici Whole Woman’s Health je prije stupanja zakona žurno obavljeno 67 pobačaja u 17 sati od strane samo jednog 80-godišnjeg ginekologa.

Zakon je moguće mijenjati. On usmjerava ljudske postupke i osjećaj moralnosti. Zato je u SAD-u sada prisutan pritisak da se taj zakon ukine. Texas je istovremeno usvojio zakone koji pomažu obiteljima u teškim situacijama te će se novac moći usmjeriti u pružanje pomoći, a ne financiranje pobačaja. Žene neće biti ugrožene pobačajem koji nosi psihičke i fizičke posljedice za majku, usprkos tome što se često tvrdi suprotno.

Ovaj zakon nas navodi da promislimo o vrlo očitom znaku života – otkucaju srca. Srce je jedno od prvih organa koje se razvija jer bez cirkulacije krvi ne bi bio moguć daljnji kompleksniji razvoj. Teško je vodeći se znanstvenim dokazima utvrditi da embrij i fetus nisu ljudi. Stoga, uvodi se promjenjiva definicija osobe. Ako nekom priznamo status čovjeka, a ne priznamo status osobe, trebamo razmisliti zvuči li nam taj izgovor poznato. Ovaj izgovor je podloga za sve genocide i zlostavljanja koja su se u povijesti dogodila nad čitavim skupinama ljudi. Time govorimo da je netko čovjek, ali ne toliko koliko sam ja. Najsigurnije je priznati status osobe svakom čovjeku bez iznimke, bez obzira na dob, lokaciju, sposobnost, samostalnost, zdravlje, socioekonomsku situaciju, obiteljsku situaciju, etničku pripadnost… Ne priznati status osobe djetetu je posebna okrutnost jer se djeca, pogotovo tako mala, ni ne mogu boriti za sebe. Za njih se mogu boriti samo drugi ljudi.

Izvori:

  1. https://www.liveaction.org/news/texas-first-state-heartbeat-law/
  2. https://www.liveaction.org/news/top-8-myths-texas-abortion-law/
  3. https://www.liveaction.org/news/illegal-abortion-safe-claim-abortion-advocates/
  4. https://www.liveaction.org/news/unsafe-texas-67-abortions-17-hours/
  5. https://www.liveaction.org/news/texas-help-women-children-lot-turns/

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *